ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ


Δρ. Ελευθέριος Μηλιόπουλος

Ιατρός - Παθολογοανατόμος - Ογκολόγος
Διδάκτωρ Νευροπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρώην Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση



Site logo

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ



Σακχαρώδης διαβήτης είναι διαταραχή στην οποία το πάγκρεας παράγει ανεπαρκή ή δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα προς κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και από το ήπαρ και τα λιπώδη κύτταρα προς εναποθήκευση. Συνέπεια αυτής της ανεπάρκειας ινσουλίνης είναι η παθολογική αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα, η οποία προκαλεί πολυουρία και συνεχή δίψα και πείνα.

Η αδυναμία του σώματος να εναποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη προκαλεί απώλεια βάρους και καταβολή των δυνάμεων. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί επίσης διαταραχή του μεταβολισμού των λιποειδών και επιταχυνόμενη εκφύλιση των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη. Ο βαρύτερος, ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία κάτω των 35 ετών και συχνότερα σε άτομα μεταξύ 10 και 16 ετών (νεανικός διαβήτης). Η ανάπτυξή του είναι πολύ γρήγορη. Τα παγκρεατικά κύτταρα που εκκρίνουν την ινσουλίνη καταστρέφονται, πιθανώς λόγω άνοσης αντίδρασης μετά από ιογενή λοίμωξη και η παραγωγή ινσουλίνης σταματά σχεδόν τελείως. Αν δεν αντιμετωπισθεί με εντατική θεραπεία η πάθηση, ο ασθενής καταλήγει σε κώμα και θάνατο.

Ο άλλος κύριος τύπος διαβήτη, ο μη εξαρτώμενος από την ινσουλίνη (τύπος ΙΙ) εγκαθίσταται συνήθως βαθμιαία και παρατηρείται κυρίως σε άτομα άνω των 40 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις ανακαλύπτεται τυχαία με την ευκαιρία συνηθισμένης ιατρικής εξέτασης. Σε αυτόν τον τύπο παράγεται ινσουλίνη, αλλά σε ποσότητες που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του ασθενούς, ιδιαίτερα αν το βάρος του ασθενούς είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Συχνά παρατηρείται αντίσταση του οργανισμού στην επίδραση της ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τείνει να παρατηρείται σε οικογένειες. Από τα άτομα ωστόσο που κληρονομούν τα γονίδια, τα οποία ευθύνονται για τον ισνουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσιάζει τελικά τη νόσο.

Στην περίπτωση του μη εξαρτώμενου από την ινσουλίνη διαβήτη, τα περισσότερα από τα άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση προς τη νόσο και κυρίως εκείνα με υπέρμετρο σωματικό βάρος την εκδηλώνουν.

Αν και η παχυσαρκία αποτελεί το κύριο αίτιο αποκάλυψης του λανθάνοντος διαβήτη, άλλα αίτια που μπορούν επίσης να τον αποκαλύψουν ή να τον επιβαρύνουν είναι ορισμένα νοσήματα, μεταξύ αυτών η παγκρεατίτιδα και η θυρεοτοξίκωση, ορισμένα φάρμακα όπως μερικά κορτικοστεροειδή και διουρητικά, οι λοιμώξεις και η κύηση.



ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ



Τελικά, σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη αναπτύσσονται επιπλοκές που τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά, αλλά μπορούν να εκδηλωθούν και παρά τον καλό έλεγχο της νόσου. Οι επιπλοκές αυτές είναι: αμφιβληστροειδοπάθεια και των αγγείων του, περιφερική νευροπάθεια (βλάβη νευρικών ινών) και νεφροπάθεια. Έναν άλλο κίνδυνο αποτελούν τα έλκη των ποδιών, που σε βαριές περιπτώσεις είναι δυνατό να εξελιχθούν σε γάγγραινα, αλλά συνήθως μπορούν να προληφθούν με τη σωστή φροντίδα των ποδιών.

Οι διαβητικοί διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο του μέσου όρου κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης, υπέρτασης, άλλων καρδιαγγειακών διαταραχών και καταρράκτη.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που ζουν μία πλήρη και δραστήρια ζωή επί 50 και πλέον χρόνια χωρίς να παρουσιάσουν πολλές επιπλοκές.



ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ



Στόχοι της θεραπείας είναι η παράταση της ζωής, η καταπολέμηση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Η επιτυχία βασίζεται στη διατήρηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα όσο είναι δυνατό πλησιέστερα στα φυσιολογικά όρια, με μέσο τη συντήρηση του κανονικού σωματικού βάρους, την τακτική φυσική άσκηση, τον ειδικό προσεκτικό χειρισμό της διατροφής, την λήψη συμπληρωμάτων και βοτάνων, την μείωση των απαιτήσεων για κλασικά χημικά φάρμακα και τη μείωση των παρενεργειών τους και φυσικά την βελτίωση της ποιότητας ζωής του διαβητικού.



ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ



• Αβοκάντο (Persea Americana)

Μια μελέτη με τυχαία ανθρώπινα δείγματα διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί που ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο με υψηλή περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών το οποίο περιείχε κυρίως αβοκάντο, εξασφάλισαν πολύ καλύτερο έλεγχο των σακχάρων και των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους σε σύγκριση με διαβητικούς που κατανάλωναν τροφές με χαμηλά λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες.

• Αμάραντος (Amaranthus)

Όπως διαπιστώθηκε, ο αμάραντος βοηθά στην αποτροπή της υπεργλυκαιμίας και μπορεί να ανακουφίσει τις επιπλοκές του διαβήτη. Σε μία μελέτη με διαβητικά ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι ο αμάραντος μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου, αύξησε τα επίπεδα ινσουλίνης και έφερε σε φυσιολογικά επίπεδα την ηπατική λειτουργία.

• Αμύγδαλα (Prunus dulcis)

Ερευνητές του Κίνγκς Κόλετζ στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα φαίνεται να βοηθούν στην παρεμπόδιση της αφομοίωσης υδατανθράκων, στην παρεμπόδιση της αφομοίωσης των δικών τους λιπαρών και στη βελτίωση του κορεσμού τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

• Αχλάδι (Pyrus L)

Διαπιστώθηκε ότι διαιτολόγια που περιείχαν αχλάδια και μήλα, βοήθησαν γυναίκες να χάσουν βάρος. Διαπιστώθηκε επίσης σημαντική μείωση του επιπέδου του σακχάρου και της χοληστερίνης στις γυναίκες αυτές.

• Βατόμουρα γκότζι (Lycium)

Διαβητικά ποντίκια στα οποία έγινε αγωγή με γκότζι για τρεις εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση σε τριγλυκερίδια, βάρος και χοληστερίνη και είχαν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

• Βρώμη (Avena sativa)

Αρκετές μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης είχαν από 21% μέχρι 61% μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση μ’ εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοια δημητριακά.

• Γκουάβα (Psidium guajava L)

Διαβητικά ποντίκια που κατανάλωσαν χυμό γκουάβα για τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν μείωση της γλυκόζης αίματος σχεδόν κατά 25%, σε σύγκριση με τη διαβητική ομάδα που δεν κατανάλωνε χυμό. Τα φύλλα γκουάβα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πειράματα ελέγχου της γλυκόζης.

• Γκρέιπφρουt (Citrus paradise)

Διαπιστώθηκε ότι τα παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα επί δώδεκα εβδομάδες έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετιζόταν με το μεταβολικό σύνδρομο.

• Γλυκοπατάτα (Ipomoea batatas)

Ποντίκια που κατανάλωσαν γλυκοπατάτες με λευκή σάρκα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος, στα επίπεδα λιπιδίων και στη διαχείριση της γλυκόζης, ενώ η αντίστασή τους στην ινσουλίνη μειώθηκε μέσα σε έξι εβδομάδες. Μελέτη σε ανθρώπους έδειξε επίσης βελτίωση της ινσουλινοαντοχής.

• Καλαμπόκι (Zea mays)

Το άμυλο του καλαμποκιού αποδείχθηκε ότι βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου.

• Κανέλα (Cinnamomum zeylanicum)

Σε μια μελέτη ζώων, αρσενικά ποντίκια που κατανάλωναν απόσταγμα κανέλας είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου. Σε μελέτη με ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αποστάγματος κανέλας από διαβητικούς τύπου 2 μείωσε σημαντικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους.

• Καρότο (Daucus Carotta)

Έρευνα σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β- καροτίνη, όπως είναι τα καρότα, μπορεί να βοηθήσει να γίνει η ινσουλίνη περισσότερο αποτελεσματική, βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχο του σακχάρου.

• Καρύδια (juglans)

Τα καρύδια μπορεί να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2.

• Καφές (coffea Arabica)

Μια μελέτη διάρκειας έντεκα ετών σε γυναίκες κατέληξε στη διαπίστωση ότι όσες κατανάλωναν καφέ (ιδιαίτερα ντεκαφεϊνέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

• Κεράσια (Prunus cerasus L)

Η ανθοκυανίνη στο βύσσινο διαπιστώθηκε ότι αυξάνει παραγωγή ινσουλίνης σε παγκρεατικά κύτταρα ζώων κατά 50%.

• Κεχρί (Panicum miliaceum L.)

Διαβητικά ποντίκια που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα κεχριού παρουσίασαν αυξημένη ισνουλινοευαισθησία και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν είχε καταναλώσει κεχρί.

• Κριθάρι (Hordeum vulgare)

Μια μελέτη σε ανθρώπους έδωσε πολλές προοπτικές για τη ρύθμιση του σακχάρου και τη βελτίωση της παραγωγής ινσουλίνης όταν η διατροφή των ανθρώπων περιλαμβάνει κριθάρι.

• Κύμινο (Cuminum cyminum)

Ποντίκια που κατανάλωσαν κύμινο για έξι εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση του σακχάρου, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της χοληστερόλης, και των τριγλυκεριδίων. Ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κύμινο ήταν πιο αποτελεσματικό από τη γλιβενκλαμίδη (ένα υπογλυκαιμικό φάρμακο) στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

• Λιναρόσπορος (Linum usitatissimum)

Η προσθήκη λιναριού ή συστατικών λιναριού σε μελέτες με ζώα επιβράδυνε την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και προστάτευσε τα νεφρά από τη συνηθισμένη βλάβη που προκαλεί ο διαβήτης.

• Μαϊντανός (Petroselinum crispum)

Σε μια μελέτη όπου εξετάστηκαν τα οφέλη του μαϊντανού σε διαβητικά ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν μαϊντανό παρουσίασαν μειωμένο σάκχαρο, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Το απόσταγμα μαϊντανού διαπιστώθηκε επίσης ότι διέθετε προστατευτικές ιδιότητες σε σχέση με το διαβητικό φάρμακο γλυβορνουρίδη, ενάντια στην τοξικότητα του ήπατος που προκαλεί ο διαβήτης.

• Μαρούλι (Lactuca Sativa L)

Το μαρούλι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαζανθίνη, καροτενοειδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας.

• Μήλο (Malus domestica)

Διαβητικοί που κατανάλωσαν μήλα είχαν μικρότερες εξάρσεις σακχάρου μετά το φαγητό, ίσως λόγω του περιεχομένου τους σε διαλυτές ίνες.

• Πατάτα (Solanum tuberosum L)

Φλούδα πατάτας που προστέθηκε στη διατροφή διαβητικών ποντικιών διαπιστώθηκε ότι μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης ορού για την επιπλοκή της συχνουρίας η οποία αποδίδεται στο διαβήτη. Η συνολική πρόσληψη τροφής μειώθηκε επίσης σημαντικά.

• Σιτάρι (Triticum spp)

Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από τα άτομα που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα.

• Σμέουρο (Raspberry)

Η ανθοκυανίνη, ισχυρό στοιχείο των σμέουρων, μείωση τα επίπεδα σακχάρου έπειτα από γεύματα πλούσια σε άμυλο.

• Σπαράγγια (Asparagaceae)

Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Medicine ανέφερε μια πολλά υποσχόμενη είδηση για τους διαβητικούς. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα εκχύλισμα σπαραγγιών ενίσχυσε σημαντικά τη δράση της ινσουλίνης και αύξησε κατά 81% την πρόσληψη γλυκόζης από λιποκύτταρα.

• Φαγόπυρο (Fagopyrum)

Μια μελέτη διαβητικών ποντικιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συμπύκνωναν με φαγόπυρο που προστέθηκε στην τροφή τους μείωσε το επίπεδο του σακχάρου τους κατά 12-19% μετά την κατανάλωση.

• Φασόλια (Phaselous vulgaris)

Ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η ομάδα που κατανάλωνε 50 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.

• Φιστίκια αράπικα (Arachis hypogaea)

Διαβητικοί που έτρωγαν μισή ή ολόκληρη μερίδα φιστικοβούτυρου πέντε ή περισσότερες φορές την ημέρα παρουσίασαν μέχρι και 27% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

• Φράουλα (Fragaria)

Φυτοχημικές ουσίες στις φράουλες διαπιστώθηκε ότι ελέγχουν το διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έπειτα από γεύμα με πολύ άμυλο.

• Χαρούπια (Ceratonia Siliqua)

Μια μελέτη με ποντίκια που κατανάλωσαν κόμμι χαρουπιών μαζί με την τροφή τους έδειξε ότι το κόμμι επιβάρυναν το ρυθμό της πέψης, βελτίωσε την αντίδραση ινσουλίνης και μείωσε το σάκχαρο του αίματος.



ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ



Εκτός από την άσκηση, την απώλεια βάρους και τη λήψη συμπληρωμάτων, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά βότανα που μπορούν να ομαλοποιήσουν τα επίπεδα του σακχάρου.

1) Τριγωνέλλα ή ελληνικός σανός (trigonella foenum – graecum)

Περίπου ο μισός από τον σπόρο του Ελληνικού σανού είναι μία διαλυτή ίνα που λέγεται γλοιός. Περιέχει έξι συστατικά που βοηθούν στην ομαλοποίηση των επιπέδων του σακχάρου.

Ο Ελληνικός σανός αυξάνει επίσης τα επίπεδα του αίματος της HDL καλής χοληστερόλης, ενώ μειώνει τη συνολική χοληστερόλη και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων, έναν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ανθρώπους με διαβήτη.

2) Πικραγγουριά (Momordica Charantia)

Το βότανο αυτό έχει προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον για την ικανότητά του να ομαλοποιεί το σάκχαρο. Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στην Ινδία στην δεκαετία του 1960 και από τότε αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πικραγγουριά βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη.

Σε ένα πείραμα, πέντε γραμμάρια, περίπου δύο κουταλάκια, από τριμμένη πικραγγουριά σε σκόνη την ημέρα μείωσαν το σάκχαρο κατά 54%. Σε ένα άλλο, η κατανάλωση 50 ml από εκχύλισμα πικραγγουριάς μείωσε το υψηλό σάκχαρο κατά 20%.

Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με εκχυλίσματα, μπορείτε να φάτε απλά πικραγγούρια ως συμπληρωματικό φαγητό. Μπορείτε επίσης να κάνετε και χυμό από αυτό.

3) Νερομολόχα (Althaea officinalis)

Η ρίζα της νερομολόχας είναι πολύ πλούσια σε μια φυτική ίνα που είναι γνωστή ως πηκτίνη (35% του βάρους). Η λήψη της πηκτίνης είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε μειωμένα τα επίπεδα του σακχάρου.

Άλλες καλές πηγές πηκτίνης είναι η λευκανθής κολοκύθα, τα καρότα, τα αγριοτριαντάφυλλα, τα μήλα και τα σύκα.

4) Gurmar (Gymnema Sylvestre).

Έχουν υπάρξει τουλάχιστον τέσσερις Ινδιάνικες μελέτες σχετικά με αυτό το βότανο, καθώς αποτελεί ένα αγαπημένο παραδοσιακό βότανο των Ινδιάνων για τη θεραπεία του διαβήτη. Το τσάι αυτό φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες ενδιαφέρουσες ενδείξεις ότι ενδεχομένως αυξάνει και τον αριθμό των νησιδίων του Langerhans, των κυττάρων μέσα στο πάγκρεας που παράγουν την ινσουλίνη.

5) Neurolaena lobata.

Είναι ένα ψηλό αιωνόβιο αγιρόχορτο που μοιάζει με το Αμερικανικό σενέκιο. Το βάμμα του είναι μια θεραπεία την οποία τιμούν εδώ και χρόνια οι Κρεολοί κάτοικοι της Καραϊβικής ως ένα φάρμακο για το διαβήτη.

Υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ερευνών που δείχνουν ότι το Nuerolaena lobata βοηθά την ομαλοποίηση των επιπέδων των σακχάρων του αίματος.

6) Βατομουριά (Rubus fruticosus L)

Ο βάτος είναι κυρίως στυπτικό φυτό. Τα φύλλα και τα κοτσάνια θεωρούνται επίσης διουρητικά και αντισακχαροδιαβητικά.

Για το σακχαρώδη διαβήτη κάνουμε έγχυμα φύλλων 50 γραμμάρια σε 1,5 λίτρο νερό και το πίνουμε όλη την ημέρα

7) Αψιθά

8) Αγριμόνια

9) Αχιλλαία

10) Γεράνι

11) Γκίνσενγκ

12) Λάππα

13) Μύρτιλλο

14) Πεντάνευρο




ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ





Α΄ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ



1) Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ORAC

Πρέπει να καταναλώνετε πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες για να παραμείνετε υγιείς και να αποτρέψετε κάποιες ζημιές από τις ελεύθερες ρίζες. Ένας πίνακας που καταγράφει τις τροφές οι οποίες βρίσκονται σε υψηλή θέση σε μία αντιοξειδωτική ανάλυση, ο ORAC, είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Η μελέτη συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 3.000 μονάδων ORAC την ημέρα και καταγράφει τις κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές σε μονάδες ORAC ανά 100 γραμμάρια. Τα φρούτα είναι πολύ πιο μπροστά από τα λαχανικά σ’ αυτή τη διαβάθμιση.

2) ΣΙΚΑΛΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Η κατανάλωση ψωμιού σίκαλης προκαλεί μικρότερη αντίδραση ινσουλίνης από την κατανάλωση σταρένιου ψωμιού. Τα πειράματα έδειξαν ότι το άμυλο της σίκαλης μεταβολιζόταν πιο αργά από το άμυλο του σιταριού.

3) Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΖΕΙ ΣΤΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

Ο υψηλός αριθμός θερμίδων ανά 30 γραμμάρια τροφής λέγεται «πυκνότητα ενέργειας». Δυστυχώς, το κέντρο ελέγχου πείνας στο μυαλό σας μεταδίδει συναισθήματα κορεσμού μετά από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου βάρους ή όγκου φαγητού και όχι συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων και γι’ αυτό ακριβώς δε θα πάρετε ποτέ βάρος καταβροχθίζοντας κοτσάνια σέλινου.

4) ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΞΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μικρό ποσοστό χυμού λεμονιού ή ξιδιού ως συστατικό για ντρέσινγκ σαλάτας μείωσε σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα. Ακόμα και 4 μόλις κουταλάκια του γλυκού βινεγκρέτ σε σαλάτα που συνόδευε μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα μείωσε τη γλυκόζη στο αίμα ακόμα και κατά 30%.

Ο χυμός του λεμονιού διαπιστώθηκε πως είναι το ίδιο αποτελεσματικός. Θα σας κάνει λοιπόν καλό να πιείτε κανα δύο ποτήρια σπιτική λεμονάδα, παγωμένη ή ζεστή.

5) ΚΑΥΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η αγάπη σας για τα πικάντικα φαγητά θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν οι άνθρωποι έτρωγαν σάλτσα με καφαϊκίνη κατανάλωναν 200 θερμίδες λιγότερες μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

6) Η ΚΑΝΕΛΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Μόλις ¼ φλιτζανιού κανέλα την ημέρα ενισχύει την επίδραση της ινσουλίνης που παράγει το σώμα ας ή που προσθέτετε με ένεση. Οι επιστήμονες στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής USDA ανακάλυψαν, ότι το ενεργό χημικό συστατικό της κανέλας χαλκόνη κάνει την ινσουλίνη είκοσι φορές πιο δραστική.

7) Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με διαιτητικό σπαγγέτι.

Τα απλά ζυμαρικά έχουν πολλούς υδατάνθρακες: Το πρόβλημα πολλών διαβητικών. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαγγέτι περιλαμβάνει περίπου 198 θερμίδες και 41 γραμμάρια υδατάνθρακες, αλλά ένα φλιτζάνι διαιτητικό σπαγγέτι περιλαμβάνεται μόλις 46 θερμίδες και 10 γραμμάρια υδατάνθρακες.

8) ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η φρουκτόζη και η γλυκόζη – δύο κοινά συστατικά επεξεργασμένων τροφίμων – δεν θεωρούνται «ζάχαρη» για τις ετικέτες αυτών των τροφών, αλλά μπορούν να εκτοξεύσουν τη γλυκόζη του αίματός σας στη στρατόσφαιρα.

9) ΚΑΨΤΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΜΕ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Το παγωμένο νερό έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, πέρα από το γεγονός ότι σας ενυδατώνει και σας δροσίζει. Το σώμα σας πρέπει να κάψει θερμίδες για να φέρει το παγωμένο νερό στη θερμοκρασία του σώματός σας. Έτσι μπορείτε να κάψετε μέχρι και 200 θερμίδες τη μέρα.

10) Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΖΕΛΕ

Δηλαδή, το ζελέ χωρίς ζάχαρη. Είναι κάτι θαυμάσιο που χορταίνει, επειδή ένα ολόκληρο πακέτο περιλαμβάνει μόλις 40 θερμίδες και 0 γραμμάρια υδατάνθρακες.

11) ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Μια δίαιτα με λίγα λιπαρά συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων συμφώνως με πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ηλικία από 40 έως 75 ετών. Η μελέτη έδειξε πως μία τέτοια δίαιτα με πολλούς υδατάνθρακες θα αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη.

12) ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Να ένας νόστιμος τρόπος για να τον μειώσετε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνές ανακάλυψαν ότι ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο περιέχει τη διπλάσια ποσότητα φαινολικών φυτοχημικών στοιχείων από το περιεχόμενο ενός ποτηριού με κόκκινο κρασί και την τριπλάσια ποσότητα από το περιεχόμενο ενός φλιτζανιού με πράσινο τσάι.

13) ΔΕΙΠΝΗΣΤΕ ΜΕ ΑΠΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ακρόαση μουσικής, αργής και απαλής, όταν τρώτε επιβραδύνει το ρυθμό κατανάλωσης φαγητού. Χαλαρώνετε, αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο τραπέζι και τρώτε λιγότερο, ενώ το απολαμβάνετε περισσότερο.

14) ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8 μ.μ.

Όσοι τρώνε το βράδυ μετά τις 8 μ.μ. παίρνουν βάρος γιατί λειτουργούν διαφορετικά οι ορμόνες το βράδυ.

15) ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 7 μ.μ. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Όσοι τρώτε μετά τις 7 μ.μ. φρούτα και γενικά υδατάνθρακες παχαίνουν, λόγω της διαφορετικής λειτουργία των ορμονών.

16) ΟΣΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΡΓΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΝ

Όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ δυσκολεύονται να αδυνατίσουν, λόγω της αυξητικής ορμόνης η οποία εκλύεται μιάμιση ώρα αφότου κοιμηθούμε και εξαφανίζεται το πρωί.



ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ



1) ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

Βρείτε έργα ποίησης με θέμα την καταπολέμηση δυσκολιών, ασθενειών ή γηρατειών που σας συγκινούν.

2) ΓΕΛΑΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Βρείτε αστεία βίντεο ή ανέκδοτα στο Ίντερνετ. Είναι βέβαιο πως θα γελάτε καθημερινά και στείλτε τα πιο αστεία με e-mail στους φίλους σας !

3) ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ

Η κηπουρική σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το φυσικό κόσμο και να δημιουργήσετε και να καλλιεργήσετε την ομορφιά. Δεν χρειάζεστε τεράστια έκταση για να φυτέψετε λουλούδια ή βότανα: ακόμα και τα περβάζια των παραθύρων προσφέρουν αρκετό χώρο.

4) Ή ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝ ΚΗΠΟ

Σχεδόν όλες οι μεγαλοπόλεις έχουν έναν υπέροχο βοτανικό κήπο. Ή επισκεφθείτε τον κήπο κάποιου φίλου.

5) ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ

Η στέρηση ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατάθλιψης. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται οκτώ με εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

6) ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αυξήστε τις γνώσεις σας ή μάθετε μια καινούργια τέχνη σε Τοπικό, Νομαρχιακό, Δημοτικό ή Θρησκευτικό Ίδρυμα. Εκατοντάδες μαθήματα προσφέρονται κάθε χρόνο. Μάθετε μία ξένη γλώσσα, αναπτύξτε τις δημιουργικές ικανότητές σας ή σπουδάστε κάτι που πάντα θέλατε να μάθετε όταν ήσασταν νεότεροι.

7) ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΝΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Οι περισσότερες πόλεις που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, λίμνη ή μεγάλο ποτάμι προσφέρουν μια ποικιλία φτηνών ταξιδιών που συχνά συνδυάζονται με δείπνο, μουσική, ιστορική ξενάγηση ή χορό.

8) ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΤΑΡΡΙΚΗ ΦΘΟΡΑ



Τα 7 ΟΧΙ



1) Θυμός

2) Στεναχώρια

3) Παράπονο

4) Αντιλογία

5) Φόβος

6) Ευθυξία

7) Υλοφροσύνη

Οι επτά αυτές καταστάσεις καταστρέφουν καθημερινά 150.200.000 κύτταρα.

9) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τα ιερά βιβλία μας παρηγορούν και ενισχύουν την πίστη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, χάρη στην αιώνια σοφία τους.

10) ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι θρησκευτικές λειτουργίες μπορούν να εξαλείψουν την κατάθλιψη και το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

11) ΑΝΑΨΤΕ ΚΕΡΙΑ

Οι περισσότερες από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου χρησιμοποιούν κεριά στις θρησκευτικές τελετουργίες τους. Συμβολίζουν φως στο σκοτάδι, την ελπίδα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας.

12) ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Οι ομάδες υποστήριξης σας προσφέρουν πολλά μυαλά που λύνουν προβλήματα και που μοιράζονται εμπειρίες. Και οι συζητήσεις τους γεννούν συχνά δημιουργικές νέες ιδέες. Αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε !

13) ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Όταν γυρίσετε σπίτι, κάντε ένα διάλειμμα πέντε ή δέκα λεπτών. Καθίστε αναπαυτικά, βγάλτε τα παπούτσια σας και ανεβάστε τα πόδια σας στο πιο κοντινό έπιπλο. Πάρτε λίγες βαθιές ανάσες και εκπνεύστε αργά. Αυτό το μικρό διάλειμμα αρκεί.

14) ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Σκεφτείτε τι έχει πραγματικά σημασία στη ζωή σας και τι δεν είναι τόσο απαραίτητο.

Όλα τα υπάρχοντά σας σας είναι πραγματικά αναγκαία ή μήπως ήρθε η στιγμή να χαρίσετε ή να πουλήσετε μερικά;

15) ΒΑΨΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ

Τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι γερνάμε και, οπτικά, τα γκρίζα μαλλιά μπορούν να αφαιρέσουν το χρώμα από το πρόσωπό σας.

16) ΒΑΨΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ

Τα χρώματα αφυπνίζουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Οι έξυπνοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν ως αντικαταθλιπτικά.



ΑΣΚΗΣΗ



1) ΑΝΤΑΜΕΙΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!

Προσφέρετε κίνητρο στον εαυτό σας για να μετακινηθείτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο και όχι με το λεωφορείο, αποταμιεύοντας τα εισιτήρια. Βάλτε τα χρήματα σε μια διαφανή γυάλα ή μπολ, ώστε η θέα τους να σας εμπνέει να συνεχίσετε την αποταμίευση.

Όταν γεμίσει το δοχείο ή κάθε μήνα ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα δωράκι και ξεκινήστε πάλι τον κύκλο.

2) ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑΤΟΜΕΤΡΟ

Αυτό το ελαφρύ, μικρό όργανο μπορεί να σας εμπνεύσει καταγράφοντας το πόσο περπατάει κάθε μέρα. Μετρά κάθε βήμα είτε πρόκειται για δουλειές στο σπίτι, είτε για ψώνια, είτε για μία απλή βόλτα.

3) ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

Η βόλτα μετά το δείπνο προσφέρει πολλά οφέλη.

• Αυξάνει το μεταβολισμό σας τη στιγμή που τον χρειάζεστε.

• Σας ανακουφίζει από το στρες και την υπερένταση.

4) ΚΑΝΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε ένα τουλάχιστον δίωρο περίπατου τα ευχάριστα Σαββατοκύριακα.